7ο Στάδιο: Αθανάσιος Διάκος - Κάτω Τιθορέα

XARTIS

IPSOMETRIKA

2458382Η Κάτω Τιθορέα είναι κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας και πρωτεύουσα του διευρυμένου Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας. Είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων,  στα μονοπάτια του οποίου ο μυθικός Οδυσσέας κυνηγούσε με τον παππού του, Αυτόλυκο, αγριόχοιρους. 

Ο ποδηλατικός αγώνας «Bike Odyssey 2019» θα περάσει μέσα από κάποια χωριά της ευρύτερης περιοχής της Kάτω Τιθορέας. Μερικά από αυτά είναι η Τιθορέα (επονομαζόμενη παλαιότερα και Βελίτσα) και η Αγία Μαρίνα, όπου οι αθλητές και οι επισκέπτες του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας καθώς και την ιστορική μονή της Αγίας Μαρίνας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονηθούν από τα τρεχούμενα δροσερά νερά των πηγών του Παρνασσού.

Επιπλέον, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορέσουν να εξερευνήσουν τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού της Τιθορέας, αλλά και τη σπηλιά στην οποία έζησε και έδρασε το λιοντάρι της Ρούμελης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Θα ήταν σημαντικότατη παράβλεψη να μην αναφερθούμε στην προτομή του Φιλοποίμενος Φίνου στην κεντρική πλατεία του χωριού της Κάτω Τιθορέας, του μεγάλου παράγοντα και παραγωγού του Ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτή της ιστορικής Φίνος Φιλμ. Από την πλατεία αυτή θα πραγματοποιηθεί και ο τερματισμός του αγώνα.